Niniejsza witryna przeznaczona jest do osobistego lub zawodowego użytku osób, które zgodnie z prawem mogą spożywać napoje alkoholowe.
Ta strona wykorzystuje pliki cookies m. in. w celach dostosowania do potrzeb użytkowników, poprawy bezpieczeństwa, statystycznych i reklamowych. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając z naszych stron bez zmiany tych ustawień wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies
To jedno z najbardziej ulubionych hiszpańskich win musujących na świecie. Znane ze swojej wyjątkowej, czarnej satynowej butelki. Wytwarzane tradycyjną metodą wtórnej fermentacji w butelce przez co najmniej 12 miesięcy.
Wina spełniają surowe warunki kontroli jakości ustanowione przez hiszpańską komisję regulacyjną. Freixenet wykorzystuje wyłącznie starannie zbierane winogrona pochodzące z rodzinnego majątku oraz z lokalnych winnic z rejonu Penedès.
Wina Freixenet są wytwarzane wyłącznie metodą tradycyjną (taką samą jak w przy produkcji szampana), w której druga fermentacja zachodzi w butelce. Dzięki tej podwójnej fermentacji powstają wina najwyższej jakości, złożone, o wielu warstwach i z subtelniejszymi bąbelkami.
Pierwsza fermentacja zachodzi w kadziach ze stali nierdzewnej przy udziale specjalnie wyhodowanych kultur drożdży Freixenet. Po fermentacji pierwotnej, wino jest przelewane do butelek w celu poddania fermentacji wtórnej i dojrzewa w piwnicach o długości 54 kilometrów, znajdujących się pod winnicą Freixenet w Sant Sadurní. Butelki wina są umieszczane na specjalnych stelażach pod kątem 45 stopni tak, aby osad z drożdży zbierał się w szyjce butelki i mógł zostać później usunięty.
Freixenet ma unikalny smak, ponieważ wykorzystuje rodzime winogrona z regionu Penedès, a każdy produkt Freixenet przeszedł fermentację w tej samej butelce, w której go nabywacie. Od razu możecie dostrzec różnicę w ciężarze butelki Freixenet w porównaniu z produktami musującymi niższej jakości, ponieważ proces fermentacji wtórnej wymaga grubszego szkła.
Cava to termin określający hiszpańskie wino musujące produkowane tą sama metodą tradycyjną co szampan, ale z innych szczepów winogron. Po hiszpańsku Cava oznacza piwnicę i odnosi się do podziemnych piwnic, gdzie wina spokojnie dojrzewają w zamkniętych butelkach przez ok. rok lub dłużej zanim pojawią się na rynku. Freixenet jest właścicielem około 54 piwnic wapiennych w Sant Sadurní d’Anoia, w których można znaleźć nawet ponad 120 milionów butelek Cavy!
Cava jest produkowana metodą tradycyjną w Katalonii (regionie w północno-wschodniej Hiszpanii otaczającym Barcelonę) od końca XIX wieku. Hiszpanie używają terminu „Cava” w ten sam sposób, w jaki Francuzi stosują słowo „szampan” – określa on region, winnicę, proces i sam produkt. Zasadnicza różnica między Cavą i szampanem polega na tym, że Cava jest produkowana w dużo cieplejszym klimacie z rodzimych odmian winogron uprawianych w regionie (Parellada, Macabeo and Xarel-lo). W ciepłym klimacie winogrona są bardziej dojrzałe i Cava ma niższą kwasowość niż szampan.
Cavy dzielone są na kategorie w zależności od czasu, przez jaki wino dojrzewało w butelce:
Cava: minimum 9 miesięcy dojrzewania w butelce
Reserva: minimum 15 miesięcy dojrzewania w butelce
Gran Reserva: minimum 30 miesięcy dojrzewania w butelce